Coachingspraktijk HÅPPY in Made ondersteunt kinderen en de jongeren d.m.v. coaching, studiekeuzebegeleiding, groepstraining en workshops

Coachingspraktijk Happy is gespecialiseerd in coaching voor hoogsensitieve (fijngevoelige) kinderen. Door mijn opleiding kindercoach HSP (Hoogsensitief persoon) beschik ik over een HSP-specialisatie. Hoogsensitieve kinderen hebben de neiging veel op te merken en diep te reflecteren alvorens te handelen. Ze zijn empathisch, gewetensvol, creatief, sociaal, sensitief en functioneren het beste in een harmonieuze sfeer. Maar ze kunnen ook behoedzaam, angstig en zeer emotioneel zijn. Voor deze kinderen bied ik een hoogsensitiviteistraining en coaching aan waardoor kinderen leren vertrouwen op hun eigen kracht en om zelfverzekerder te worden.

Wat is HSP en HSK?

HSP staat voor Hoog Sensitief Persoon. Kinderen die hooggevoelig zijn worden ook wel HSK (Hoog Sensitieve Kinderen) genoemd. Hoogsensitiviteit is geen ziekte of stoornis, maar een persoonlijkheidskenmerk. Ongeveer 15 tot 20 procent van de kinderen is hoogsensitief. Bij HSP kinderen komen alle prikkels teveel en tegelijkertijd binnen bij het kind. Dit kunnen prikkels zijn zoals drukte en harde geluiden. Hoogsensitieve kinderen merken vaak meer op dan andere kinderen en hun brein heeft meer tijd nodig om bepaalde prikkels te verwerken. Daarbij zijn hoogsensitieve kinderen ook gevoeliger voor deze prikkels. Doordat hun brein meer prikkels binnen krijgt, wordt er meer energie verbruikt voor het verwerken van de dingen die ze horen, zien, ruiken en voelen. Hierdoor worden hoogsensitieve kinderen ook sneller vermoeid van deze prikkels. Ook emoties en spanningen in het eigen lichaam worden intenser ervaren (zoals honger, of pijn). Het gevolg is dat hoogsensitieve kinderen zich vaak afzonderen, of afsluiten van hun omgeving. Voor de buitenwereld lijkt het daardoor dat deze kinderen wat stil en verlegen zijn.

HSP kindercoaching kan toegepast worden op alle soorten hoogsensitieve kinderen. Het maakt niet uit of je kind stil, ietwat teruggetrokken en hooggevoelig is, of juist een zeer sterke wil heeft (strong-willed HSP). HSP kindercoaching is geschikt voor alle kinderen die hoogsensitief zijn. In de coachingstrajecten kijk ik naar de unieke persoonlijkheid van jouw kind en stem ik mijn coaching hierop af.

Kenmerken van een hoogsensitief kind

Kinderen die hoogsensitief zijn, hebben vaak ‘lange voelsprieten’ en zijn gevoelig voor prikkels en emoties. Zoals Amerikaanse psycholoog Elaine Aron het benoemt in haar boek ‘Het hoogsensitieve kind’, hebben hoogsensitieve kinderen vaak de volgende kenmerken:

 • Snel schrikken
 • Last hebben van kleren die kriebelen, naden in sokken of kledingmerkjes tegen zijn/haar huid
 • Een scherpzinnig gevoel voor humor hebben
 • Moeilijk in slaap te krijgen na een opwindende dag
 • Moeite met grote veranderingen
 • Een perfectionist zijn
 • Oog hebben voor het verdriet van anderen
 • Veel (diepzinnige, beschouwende) vragen stellen
 • Zeer gevoelig zijn voor pijn
 • Slecht tegen een luidruchtige omgeving kunnen
 • Oog hebben voor detail (iets wat van plaats is veranderd, een verandering in iemands uiterlijk e.d.)
 • De dingen intensief beleven

Herken je een of meerdere kenmerken bij je kind en heeft hij of zij daar last van? In een coachtraject of groepstraining zal ik je kind spelenderwijs tools en handvatten geven hoe hiermee om te gaan.

Wat leert jouw kind met coaching voor hoogsensitieve kinderen?

Tijdens het coachingstraject leert jouw kind op een speelse manier meer over hoogsensitiviteit en hoe hij of zij daarop reageert. Wat zijn emoties en prikkels voor het kind? Wanneer ben je ‘overprikkeld’ en wat is dat? Wat kun je doen als je overprikkeld bent en hoe leer je om bepaalde emoties te verwerken? Hoe kun je jezelf meer op je gemak voelen op school en hoe maak je jouw hoofd weer ‘leeg’ na een drukke dag? Ook aan spannende dingen zoals een spreekbeurt, een schoolmusical of schoolkamp besteden we extra aandacht. Hierdoor leert jouw kind om te gaan met zijn of haar lange voelsprieten en hoe je om kunt gaan met sferen in de klas en emoties. Ook geef ik handvatten waardoor jouw kind kan oefenen met ontspannen en zichzelf te blijven. Het resultaat is dat je kind rustiger wordt en dat jouw kind zichzelf beter leert kennen en waarderen. Vaak geeft het kinderen ook het zelfvertrouwen dat ze nodig hebben om zich weer prettig in hun vel te laten voelen.