Coachingspraktijk HÅPPY in Made ondersteunt kinderen en de jongeren d.m.v. coaching, studiekeuzebegeleiding, groepstraining en workshops

WAT? EN WAT DAN?

Vind jouw kind het lastig om te bepalen welke studierichting hij of zij op wil? Of moet hij of zij een keuze maken voor een vervolgopleiding? Met studiekeuzebegeleiding kan ik jouw kind hierin begeleiden, door samen te ontdekken welke talenten en interesses iemand heeft. Zo kan jouw kind een hele bewuste keuze maken en zelfverzekerd achter zijn of haar studiekeuze staan.

 

Persoonlijke studiekeuzebegeleiding voor kinderen, tieners en jong adolescenten

Als kind of jongvolwassene weet je vaak nog niet precies welke richting je op wilt. Er zijn immers zo veel verschillende soorten opleidingen en mogelijkheden! Het kan wellicht ook wat overweldigend aanvoelen om nu al een keuze te moeten maken. Tegenwoordig worden kinderen al heel jong klaargestoomd om hun eerste studiekeuze te maken. Later moeten ze beslissen welk vakkenpakket, profielkeuze of beroepsopleiding ze willen gaan doen. Dit is zeker niet altijd een gemakkelijke keuze, want hoe weet je nu waar je moet beginnen? Hierbij kan persoonlijke studiekeuze helpen. Ik help jouw kind door middel van begeleiding en persoonlijke gesprekken te ontdekken waar zijn of haar talenten en interesses liggen.

Waarom is studiekeuze belangrijk?

Op school leren kinderen, tieners, pubers en jongvolwassenen vaardigheden die ze de rest van hun leven met zich mee dragen. Ze leren om anders te denken vanuit verschillende invalshoeken en komen in aanraking met andere leefwijzen en opvattingen. Een opleiding vormt je dus op veel verschillende manieren. Het is daarom belangrijk om kinderen te helpen bij hun studiekeuze, zodat ze zich kunnen blijven ontwikkelen.

Hoe help ik mijn kind bij studiekeuze?

Als ouder kun je zelf een aantal stappen ondernemen om je kind te helpen bij zijn of haar studiekeuze. Zo kun je jouw kind helpen met oriënteren, door samen gesprekken te voeren over vervolgonderwijs of studierichtingen. Houd de gesprekjes luchtig: je kunt hierbij beter meerdere kleine gesprekjes voeren, dan een hele avond ervoor te gaan zitten. Het samen bezoeken van open dagen of meeloopdagen kan voor je kind ook een enorme steun in de rug zijn voor het bepalen van de studierichting. Houd er ook rekening mee dat je niet jouw eigen wensen en verlangens op jouw kind gaat projecteren; iets wat je onbewust misschien doet. Geef je kind in plaats daarvan de vrijheid om zelf te ontdekken wat hij of zij leuk vindt en draag ideeën aan over mogelijke studiekeuzes. Daarnaast kun je kiezen voor een kortlopend studiebegeleidingtraject met Coachingspraktijk Håppy om jou kind te ondersteunen in het kiezen van een studierichting.

Middelbare school kiezen: een stappenplan

Zit je kind op de basisschool en moet er binnenkort een middelbare school gekozen worden? Dan zal jij of je kind waarschijnlijk kiezen voor een middelbare school in de buurt. Je kunt zelf je kind helpen met het kiezen van een middelbare school. Begin met het online vergelijken van verschillende middelbare scholen. Wil je dat jouw kind naar een openbare school gaat, of naar een school die lesgeeft vanuit geloof of onderwijsconcept (zoals Montessori)?  Kijk ook naar het niveau van de school. Is het een vmbo, havo, vwo of gymnasium? Zijn leerlingen tevreden over de school en welke resultaten worden er behaald? Wil je gedetailleerde informatie, dan kun je een schoolgids of schoolplan downloaden van de desbetreffende school, of deze opvragen. Een open dag van de school bezoeken is ook een goed idee om samen met je kind te doen. Je kunt ook de basisschooljuf of meester om advies vragen over een geschikte middelbare school die bij jouw kind past. Kijk ook eens bij de workshop ‘Expeditie Brugklas’. Dit is een workshop die speciaal ontwikkeld is voor kinderen die de overstap gaan maken van basisschool naar middelbare school en daar wel wat hulp bij kunnen gebruiken.

Studiekeuze na voortgezet onderwijs: het kiezen van een vervolgopleiding

Na het behalen van het eindexamen staat je kind voor een nieuwe keuze. Gaat hij of zij werken of wordt er gekozen voor een vervolgopleiding? Veel kinderen kiezen ervoor om na hun middelbare school door te stromen naar het middelbaar beroepsonderwijs (mbo), hoger beroepsonderwijs (hbo) of academisch onderwijs (universiteit). De keuze is nu nog groter geworden: alleen al voor het hbo zijn er 1129 opleidingen die studenten kunnen volgen. Met zoveel keuze kan het dus lastig zijn om daar een beslissing in te maken. Door middel van een studiekeuzegesprek help ik jouw kind met het maken van een match voor een vervolgopleiding. Samen met jouw zoon of dochter ga ik op zoek naar een opleiding die bij hem of haar past en help ik met gesprekken en oefeningen in het beslissingsproces. Deze gesprekken kunnen ter voorbereiding op of ter aanvulling op een studiekeuzeprogramma  plaatsvinden.

Studiekeuzebegeleiding: vragen voor kinderen

  • Ga je de overstap maken van de basisschool naar het voortgezet onderwijs, vind je dit spannend en wil jij je daar op voorbereiden?
  • Weet je niet wat je wilt gaan doen na je opleiding binnen het voortgezet onderwijs en zie jij door de bomen het bos niet meer?
  • Moet je jouw vakkenpakket kiezen, maar weet je niet wat je moet kiezen?
  • Heb je al een schoolkeuze gemaakt en moet je jezelf voorbereiden op je matching en/of selectiegesprek in verband met je studieaanmelding?
Heb je op een van deze vragen ‘ja’ geantwoord en kan je hier wel wat hulp bij gebruiken? Dan is studiekeuzebegeleiding misschien wel iets voor jou. Ik help je graag op weg in dit proces! Samen gaan we op zoek naar jouw talenten, interesses, passies en ambities, zodat jij de keuze gaat maken die het beste bij je past.

 Studiekeuzeprogramma: individueel of in groepsverband

Het studiekeuzeprogramma kan zowel individueel als in mijn groepen (maximaal 6 personen) worden gevolgd. Houd mijn Instagram in de gaten voor nieuwe startdata! Heb je interesse en wil je vrijblijvend kennismaken of meer informatie? Neem dan gerust vrijblijvend contact op.